چگونه چند اشتباه احمقانه بازار ارز را به این جا کشید؟

جهش کنونی بازار ارز ناشی از دخالت خارجی در بازار عراق و کارشکنی آمریکاییها برای فشار به تهران و بروز مشکل در روند تبدیل درهم به ریال در بازار دبی، دو اشتباه اعلام ارز ۲۸۵۰۰ و افزایش نرخ بهره بین بانکی و در نهایت افت شدید بورس به دلیل نامه شورای رقابت در مورد خودرو و نرخ نیمایی  و دستکاری در بازار کالایی با تقویت سود جویی از نرخهای غیر واقعی به حرکت در آمده است و تلاش های چند روز اخیر در راه اندازی بازار مبادله ارز و طلا معطوف به رفع تاثیر  ارز ۲۸۵۰۰ است که البته در اجرا با مشکلاتی همراه خواهد بود و بازگشت ثبات به بازار ارز و سرد کردن پول داغ کنونی نیازمند تصمیمات بیشتر است.

همایون دارابی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در یادداشتی تحت عنوان “چگونه چند اشتباه بازار ارز را به این جا کشید؟” نوشت:

۱- هشتم دی ماه دکتر صالح آبادی جای خود را به دکتر فرزین داد تا وی با اعلام سیاست ارز نیمایی ۲۸۵۰۰تومانی بازار ارز و کارشناسان اقتصادی را شگفت زده کند.
این تغییر و قیمت گذاری دلار دولتی در حالی که قیمت در بازار آزاد ۴۴هزار تومان بود بازار را در مورد دو چیز مطمئن ساخت: یکی اختلاف نظر بر سر نحوه مدیریت بازار ارز که با تغییر معاون ارزی بانک مرکزی کم و بیش آشکار شده بود و دوم تکرار تجربه ارز جهانگیری.

۲- با اعلام ارز ۲۸۵۰۰ تقاضا برای ارز نیما اوج گرفت. یک دسته از وارد کنندگان برای ارز ۲۸۵۰۰ صف کشیدند و دسته دوم راهی بازار دبی شدند تا با خرید ارز و انجام واردات در آینده، زمان ورود کالا به کشور ارز نیمایی دریافت کنند؛ این دسته بیشترین خریداران بودند که بازار شکننده ریال را با مازاد تقاضا در دبی مواجه کردند.

۳- صادر کنندگان نیز به دلیل عدم صرفه برای فروش ارز نیمایی، عرضه را به تاخیر انداخته و عملا بخشی از عرضه از بازار دبی و تهران خارج شد تا بالانس بازار بیشتر به هم بخورد.

۴- با توجه وجود تجربه ارز جهانگیری بنگاه های اقتصادی که نمی توانستند واردات انجام دهند، فشار برای خرید کالا جهت حفظ ارزش پول و کسب سود از خرید کالاهای قیمت گذاری شده با ارز نیمایی را بالا بردند. نمود این امر در بورس کالا و شدت یابی رقابت بر سر کالاها که با نرخ های پایه نیمایی عرضه می شدند به تشدید نگرانی در اقتصاد منجر شد.
این امر هم به میزان سرعت نقدینگی افزود و هم بازار را با کمبود کالا و در نتیجه افزایش قیمت ها مواجه کرد.

۵- با بروز عدم تعادل در بازار دبی و همچنین کارشکنی آمریکایی ها در بازار عراق که جرقه حرکت های اولیه عرضه ارز در کشور بود، فرزین نوزدهم دی ماه در حالی که قیمت ارز همچنان در کانال ۴۰هزار تومان بود راهی دبی شد؛ سفری که برای بازار ارز خوش یمن نبود و به سرعت بازار بعد این سفر و احتمالا خبرهای غیر رسمی مربوط به آن به حرکت در آمد.

۶- همانند دفعات قبل بانک مرکزی احتمالا با اطمینان از کم و کیف برهم خوردن تعادل ریال – درهم و عدم بازگشت آن به وضعیت عادی ،نرخ بهره را در بازار بین بانکی بالا برد که همین امر به بازار پولی وضعیت نامتعادل را القا کرد.

۷- در حالی که بورس با دو تصمیم عدم عرضه خودرو در بورس کالا و نرخ نیمایی با ریزش و خروج منابع مواجه شد، سر ریز نقدینگی از بورس هم به بازار ارز و سکه جاری شد تا رشد قیمت ها شتاب بگیرد که همچنان ادامه دارد.

با جمع بندی این موارد می توان گفت جهش کنونی بازار ارز ناشی از دخالت خارجی در بازار عراق و کارشکنی آمریکاییها برای فشار به تهران و بروز مشکل در روند تبدیل درهم به ریال در بازار دبی، دو اشتباه اعلام ارز ۲۸۵۰۰ و افزایش نرخ بهره بین بانکی و در نهایت افت شدید بورس به دلیل نامه شورای رقابت در مورد خودرو و نرخ نیمایی  و دستکاری در بازار کالایی با تقویت سود جویی از نرخهای غیر واقعی به حرکت در آمده است و تلاش های چند روز اخیر در راه اندازی بازار مبادله ارز و طلا معطوف به رفع تاثیر  ارز ۲۸۵۰۰ است که البته در اجرا با مشکلاتی همراه خواهد بود و بازگشت ثبات به بازار ارز و سرد کردن پول داغ کنونی نیازمند تصمیمات بیشتر است.

حتما ببینید

شهرداری مشهد طرح تفصیلی سه‌راه شاهنامه تا پل کشف‌رود را تهیه می‌کند

رئیس کمیسیون توسعه و بهسازی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: شهرداری این کلان‌شهر تهیه طرح …

۱۳۰۰میلیارد ریال برای احداث تقاطع غیرهمسطح شاهنامه به پیامبراعظم(ص)

تقاطع غیرهمسطح شاهنامه، گامی موثر در جهت توسعه منطقه منفصل توس رئیس کمیسیون ساماندهی حاشیه …

دیدگاهتان را بنویسید