آیت‌الله مایک طراح ترور شهید قاسم سلیمانی به هلاکت رسید

مایک دی‌آندریا ، افسر ارشد اطلاعاتی آمریکا، معروف به «آیت‌الله مایک» طراح ترور شهید قاسم سلیمانی و شهید عماد مغنیه روز گذشته در هواپیمای ارتش آمریکا در افغانستان به هلاکت رسید.

مایکل دی آندریا کیست؟

دی آندریا در سازمان سیا به «شاهزاده تاریکی» معروف است و البته وی پس از آنکه برای رسیدن به امیال خود به دروغ به دین اسلام گروید به «آیت الله مایک» نیز شهرت یافت.

در تاریخ دوم ژوئن ۲۰۱۷ نیویورک تایمز با انتشار گزارشی اعلام کرد که مایکل دی آندریا به عنوان رئیس میز ایران در سازمان سیا منصوب شده است. وی پیش از آن مدیریت مرکز ضدتروریستی سی آی ای (سازمان سیا) در سال های ۲۰۰۰ میلادی را برعهده داشته است.

به گزارش روزنامه نیویورک تایمز وی در این زمان عملیات جستجو و تعقیب اسامه بن لادن، بنیانگذار و رهبر سابق گروه تروریستی القاعده را بر عهده داشت. همچنین هدایت برنامه سی آی ای در «قتل های هدفمند پهپادی» نیز برعهده مایکل دی آندریا بوده است. اجرای این برنامه به حذف هزاران مظنون به عضویت در شبکه های تروریستی منجر شده است.

در این گزارش همچنین اشاره شده که مایکل پمپئو، وزیر خارجه فعلی و رئیس سابق سازمان سیا به همراه مایکل دی آندریا احتمال دارد اطلاعات دقیق و مهمی درباره اینکه آیا دولت ایران مفاد توافق هسته ای را رعایت کرده و یا خیر در دست داشته باشند.

به نوشته نیویورک تایمز، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با تعیین دی آندریا موضع و خطی مشی بسیار بسته دولت ایالات متحده در برابر ایران را بیش از پیش نمایان کرده است.

درباره دیدگاه شخصی دی آندریا درباره ایران اطلاعات زیادی در دست نیست. مایکل دی آندریا در ویرجینیای شمالی بزرگ شده و پیوندهای او با سیا به دو نسل قبل باز می گردد.

بر اساس گزارش های موجود، «مایکل دی آندریا» پس از ازدواج با یک زن مسلمان، به «آیت الله مایک» معروف شد. وی همسرش را در یکی از مأموریت های خارجی سیا ملاقات کرد و برای ازدواج با او به دین اسلام در آمد گرچه می گویند چندان پایبند اصول دینش نیست.

به گفته کارمندان اطلاعاتی پیشین و کنونی سیا انتصاب «مایکل دی آندریا» را شاید بتوان اولین گام مهم دولت ترامپ برای عملی کردن مواضع سیاسی سرسختانه اش نسبت به ایران دانست.

در سال۹۶ که ایران به صورت محدود درگیر اغتشاشات شد و پا فشاری مقامات آمریکایی در حمایت از این اغتشاشات و تلاش آنها برای کشاندن این موضوع به شورای امنیت مشخص کرد که واشنگتن در بروز این وضعیت در ایران دست دارد، نام دی آندریا به میان آمد.

آیت‌الله مایک طراح ترور شهید قاسم سلیمانی به هلاکت رسید

انتصاب دی آندریا یکی از مجموعه اقداماتی است که در سیا در زمان ریاست مایک پمپئو، به انجام رسیده و نشان از رویکردی خشن تر در عملیات مخفیانه سیا دارد. مایک پمپئو، در کنگره آمریکا یکی از مخالفان سرسخت توافق هسته ای ایران بود.

مقاله نویس نیویورک تایمز می افزاید: «از نظر رئیس سیا، مایکل دی آندریا فردی است معتاد به کار که می تواند به خوبی نقش تجسس درباره ایران را در سیا بر عهده بگیرد.»

پیشینه مایک در سیا

«مایکل دی آندریا» شهرت و سابقه ای فوق العاده در سازمان سیا دارد، شاید هیچکدام از کارمندان سیا به اندازه او در تضعیف القاعده نقش نداشته اند. وی هنگامی که ناظر بر شکار اسامه بن لادن و مدیر برنامه حمله های تهاجمی آمریکا با پهپاد بود به «شاهزاده تاریکی» معروف شد. سیا عملیات تهاجمی با پهپاد را تحت رهبری دی آندریا به یمن گسترش داد و بسیاری در سیا، او را یکی از عوامل اصلی در تضعیف و فلج کردن القاعده می دانند.

علاوه بر آن، مأمورانی که تحت هدایت دی آندریا کار کرده اند نقشی اساسی در به شهادت رساندن «عماد مغنیه» از فرماندهان ارشد حزب الله لبنان در فوریه ۲۰۰۸ میلادی داشته اند. با همکاری اسرائیلی ها سیا با بمبی که در خودرو کار گذاشته شده بود، مغنیه را در دمشق به شهادت رساندند.

گفته می شود که عملیات شکار «ابوبکر بغدادی» سرکرده گروه تروریستی داعش، نیز تحت نظر وی انجام شده است.

دی آندریا یک سیگاری قهار است. او در سیا به همان اندازه که به خاطر زیرکی عملیاتی شهرت دارد به بدخلقی نیز مشهور است. کسانی که با او کار کرده اند در توصیف رفتار او اغلب واژه «تندخو» را به کار می برند و بسیاری از کارمندان سیا حاضر نشده اند با او کار کنند.

سازمان سیا نسبت به مقاله نیویورک تایمز هیچ واکنشی نشان نداد زیرا سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا هیچگاه درباره هویت و کار مأموران مخفی خودش صحبت نمی کند. کسانی که چیزی درباره دی آندریا مایک گفته اند تنها به شرط ناشناس ماندن حاضر به این کار شده اند.

نقش دی آندریا در اغتشاشات ایران

در سال ۹۶ که ایران به صورت محدود درگیر اغتشاشات شد و پا فشاری مقامات آمریکایی در حمایت از این اغتشاشات و تلاش آنها برای کشاندن این موضوع به شورای امنیت مشخص کرد که واشنگتن در بروز این وضعیت در ایران دست دارد، نام دی آندریا به میان آمد.

ترامپ از انجام این اقدام تروریستی بدنبال بُرد انتخاباتی است و اکنون نیز از شهادت سردار سلیمانی خوشحال است اما شاید این خوشحالی عمر زیادی نداشت باشد و «انتقام سختی» که وعده آن داده شده موجب شود که ترامپ در ژانویه ۲۰۲۱ کلیدهای کاخ سفید را به فرد دیگری بدهد.

در آن زمان «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا بود و در اظهاراتی در این رابطه گفته بود که سیاست دولت آمریکا در قبال ایران «انتقال مسالمت آمیز» قدرت است و چند روز پیش از صحبت های تیلرسون، نیویورک تایمز مقاله ای منتشر و در آن عنوان کرد که «چالش به اجرا درآوردن دیدگاه های دونالد ترامپ درباره ایران در سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا بر دوش فردی به نام مایکل دی آندریا قرار دارد.»

بنا بر این گزارش ، سپرده شدن میز ایران در سازمان جاسوسی-تروریستی سیا به فردی با این سابقه نشان از پروژه های کوتاه و بلندمدت آمریکا علیه ایران حکایت دارد. در این میان شهادت حاج قاسم به خیال واشنگتن، یعنی حذف یکی از سرسخت ترین موانع پیش روی تحقق اهداف ایالات متحده در منطقه.

در این میان چه حدس و گمان تحلیلگران آمریکایی در مورد نقش دی آندریا در شهادت حاج قاسم سلیمانی درست باشد چه نباشد، از شدت شنیع بودن اقدام آمریکا نمی کاهد. این اقدام تروریستی آمریکا منطقه خاورمیانه را آبستن تحولات جدیدی کرده که مقدمه آن هراسی بوده که در دل نیروهای غربی حاضر در منطقه افتاده و از همین رو است که نظامیان آمریکایی و انگلیسی در خاورمیانه به حال آماده باش درآمده و اتباع آمریکایی به سرعت از عراق خارج شده و حتی رژیم صهیونیستی نیز مواضع خود در مرز با لبنان را مستحکم تر کرده است.

نکته ای که در این میان بعد از شهادت سردار سلیمانی مهم به نظر می رسد این است که، شخص ترامپ و پمپئو با انتشار پیام های متعدد تلاش دارند اینطور وانمود کنند که سردار سلیمانی در حال برنامه ریزی برای شکار دیپلمات ها و نظامیان امریکایی در منطقه خاورمیانه بوده و از همین رو بود که دستور ترور وی صادر شده است.

ترامپ و پمپئو در این پیام ها هیچ اشاره ای به نقش سردار سلیمانی در شکست داعش در عراق و سوریه نکرده اند حال آنکه گفته می شود این سردار سلیمانی بوده که «ولادیمیر پوتین» را متقاعد به حضور روسیه در عملیات ضد داعش در سوریه کرده است.

ترامپ از انجام این اقدام تروریستی بدنبال بُرد انتخاباتی است و اکنون نیز از شهادت سردار سلیمانی خوشحال است اما شاید این خوشحالی عمر زیادی نداشت باشد و «انتقام سختی» که وعده آن داده شده موجب شود که ترامپ در ژانویه ۲۰۲۱ کلیدهای کاخ سفید را به فرد دیگری بدهد.
بیشتر بخوانید

مایکل دندریا نام یک افسر سازمان سیا است که با نام مستعار آیت الله مایک مسئولیت برخی عملیات های امنیتی سازمان سیا را در برخی کشورهای آسیایی و آفریقایی از جمله ایران بر عهده داشته است. او در خرداد ماه ۱۳۹۶ به عنوان مدیر جدید اداره عملیات‌های مخفی سیا در ایران منصوب شد.

بر اساس اطلاعات موجود دندریا در ویرجینیای شمالی بزرگ شده و اکنون ۶۰ سال سن دارد. همسر او دختر خانواده‌ای ثروتمند در جزیره موریس و با اصالتی گجراتی است و ۱۰ سال از دندریا بزرگتر است.

دندریا یا همان آیت الله مایک در سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷ شمسی) به سازمان سیا پیوست و در ابتدا به عنوان نیرویی مبتدی در اردوگاه نظامی پیری (در ایالت ویرجینیا) مشغول به خدمت شد. طبق گزارش‌هایی که در دست است، دندریا مأموریت‌های فرا-مرزی خود را در آفریقا آغاز کرد، و به عنوان افسر خدمات خارجی در سفارت ایالات متحده آمریکا در دارالسلام، تانزانیا مشغول به خدمت شد.

او در سال ۲۰۰۶ به سمت ریاست مرکز مبارزه با تروریسم سازمان سیا منصوب و جایگزین رابرت گرنیر شد. دندریا در طول نه سال تصدی این سمت، فرماندهی بیش از صد‌ها مورد از حملات پهپادی آمریکا در پاکستان و یمن را برعهده داشت و برای توجیه و دفاع از این حملات در کنگره ایالات متحده آمریکا حضور یافته است.

مایکل در طول عملیات جستجو و شکار اسامه بن لادن، تجزیه و تحلیل فرضیه‌های رقیب را انجام می‌داد تا پیش‌بینی کند که چه کسانی ممکن است در پناهگاه اسامه بن لادن حضور داشته باشند و در کنار او هدف قرار گیرند.

از جمله فعالیت‌های دیگر دندریا، می‌توان به نظارت بر بازجویی‌های ابوزبیده، عبدالرحیم النشیری و خالد شیخ محمد اشاره کرد که در گزارش مجلس سنای ایالات متحده مصداق «شکنجه» دانسته شده بودند. آنطور که گفته شده، او در ترور شهید عماد مغنیه از فرماندهان ارشد حزب‌الله لبنان در دمشق، سوریه نقش داشته‌است.

پیشتر رسانه های فارسی زبان خارج از کشور مدعی شدند که حمله پهپاد نقطه‌زن در سوم ژانویه ۲۰۲۰، که به شهید شدن سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیرو‌های قدس سپاه و تعدادی از اعضای حشدالشعبی در نزدیکی فرودگاه بغداد انجامید، تحت مدیریت او انجام شده است و علت آن را نیز شباهت نوع این ترور با مجموعه ترورهایی پیشین دانستند که توسط سازمان سیا رخ داده است.

چندی پیش، «دی‌آندرا» گفته بود، او الهام بخش شخصیت «گرگ» در فیلم «سی دقیقه پس از نیمه‌شب» بوده است.

«سی دقیقه پس از نیمه‌شب» یا «سی دقیقه بامداد» ( Zero Dark Thirty) یک فیلم درام تاریخی آمریکایی به کارگردانی «کاترین بیگلو» و نویسندگی «مارک بول» است که بر اساس «داستان بزرگ‌ترین تعقیب یک جنایتکار در تاریخ برای خطرناک‌ترین مرد جهان» نوشته شده است.

در این فیلم، داستان عملیات یافتن و قتل اسامه بن لادن، رهبر القاعده توسط ایالات متحده آمریکا به تصویر کشیده شده است. این فیلم توسط بول، بیگلو و مگان الیسون تهیه شده است.

این فیلم کاندیدای چهار اسکار (کاندیدای اسکار بهترین تدوین ـ کاندیدای اسکار بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی ـ کاندیدای اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن ـ کاندیدای اسکار بهترین فیلم) در سال ۲۰۱۳ شد.

دیدگاهتان را بنویسید

logo-samandehi