با توجه به افزایش تعداد روزافزون خودروها، گسترش معابر شهری و بزرگراهی از ملزومات توسعه زیرساختها در مشهد است. براین اساس تکمیل شبکه راهها نیز نیازمند کمربندیهای شمالی و جنوبی است تا رفتوآمد شهروندان را تسهیل کند و ترافیک را کاهش دهد. در همین راستا از سال ٩١ ایجاد کمربند جنوبی مشهد از سوی شهرداری این شهر در دستور کار قرار گرفت اما سال گذشته این پروژه پس از صرف هزینه حدود ٢٠٠ میلیاردی به دلیل مسائل زیستمحیطی از سوی دستگاه قضایی متوقف شد. گرچه توقف این پروژه در دوره قبل مدیریت شهری و همچنین دوره فعلی واکنشها و اعتراضاتی را به همراه داشت اما فعالان زیستمحیطی همچنان بر توقف این پروژه تأکید داشتند تا اینکه برای نخستین بار دبیرکل جمعیت سبز ایران در واکنش به صحبتهای«احمد نوروزی» رئیس کمیسیون اقتصادی، مشارکتها و سرمایهگذاری شورای اسلامی شهر مشهد مقدس مبنی بر اینکه «اگر این پروژه برای شهر مشهد مضر است، نباید انجام شود اما باید همه جوانب اجرای این پروژه را با هم دید، نه اینکه فقط مسائل زیستمحیطی و خشک شدن یک چشمه را ببینیم اما ترافیک سنگین و آلودگی هوای شهر را نه» اظهارکرد: با توجه به اینکه فاز نخست کمربند جنوبی حدود ٨٠ درصد پیشرفت دارد، توقف این پروژه نفعی برای شهر ندارد.
دکتر محمد رضوانی در گفتوگو با شهرآرا افزود: جاده کمربندی یکی از نیازهای اصلی هر شهر بهمنظور تسهیل در تردد وسایل نقلیه و جلوگیری از ترافیک درونشهری است.
وی با تأکید به اینکه مشهد از گذشته دارای یک جاده کمربندی است که شمال به جنوب این شهر را در مسیر محور مواصلاتی تهران-نیشابور-مشهد و تهران-گرگان-مشهد به هم وصل میکند، گفت: اما بهمرور زمان و با گسترش مشهد، این کمربندی بهنوعی به یک مسیر داخل شهری تبدیل شده است.
رضوانی اضافه کرد: علاوه بر معضلات متعدد، تردد بیش از حد خودروها در این محور انتشار آلایندهها، تصادفات متعدد و خسارت به تأسیسات زیربنایی مانند آسفالت و شبکه معابر را در پی داشته است که این خود بار هزینهای برای شهر دارد. در واقع محوری که در گذشته نقش کنارگذر و کمربندی مشهد را ایفا میکرد، امروز به یک بزرگراه درونشهری تغییر نقش داده و سبب بروز مشکلات عدیده برای مردم ساکن در حاشیه این مسیر شده است. دبیر کل جمعیت سبز ایران بیانکرد: با توجه به قرار گرفتن این کمربندی در شهر، مسئولان وقت به فکر ایجاد کمربندی برای این شهر افتادند. به همین منظور تصمیم گرفتند تا طرح کمربندی جنوبی مشهد را برای تصویب شورای عالی شهرسازی کشور و تصویب کمیسیون ماده ۵ به استانداری خراسان ارسال کنند که پس از مدتی موفق به دریافت مصوبات مورد نیاز این پروژه شدند.
وی خاطرنشان کرد: در زمان دریافت مصوبات موردنیاز متولیان به مباحث زیستمحیطی این پروژه توجهی نکردند و جمعیت سبز ایران به همراه تعدادی از سازمانهای مردمنهاد زیستمحیطی استان معتقد هستند که این طرح فاقد ارزیابی زیستمحیطی است. در این طرح طبیعت بکر و دستنخورده ارتفاعات جنوبی مشهد تا حدی تخریب شد.
رضوانی تصریح کرد: اما اکنون با توجه به اینکه حدود ٨٠ درصد کارهای ابنیه و زیرسازی کمربند جنوبی مشهد به اتمام رسیده است توقف این پروژه نفعی برای شهر ندارد. از اینرو میطلبد که مجری پروژه، برای حفظ سرمایه ملی شهر که متعلق بهتمامی شهروندان شهر مقدس مشهد است، با برنامهریزی دقیق و توجه به مباحث زیستمحیطی و طبیعت جنوب شهر و همچنین با نگاه به آینده توسعه مشهد نسبت به اتمام این پروژه اقدام کند.
وی در مورد راهحلهای معضلات زیستمحیطی این پروژه گفت: مجری پروژه میبایست حداقل ١٠٠ تا ١۵٠ متر عرض در دو طرف بزرگراه را به فضای سبز و جنگلکاری اختصاص دهد. همچنین چشمهسارهای موجود که حیاتبخش گیاهان، حیاتوحش و انسان است، در عرصه پروژه باید به نحوی ترمیم و بازسازی شود که حیات در آن چشمهها جریان داشته باشد.
این فعال زیستمحیطی با بیان اینکه توسعه فضای سبز و درختکاری متناسب با آبوهوای مشهد، در بخشی از حاشیه این کمربندی در حال اجراست، اظهارکرد: ایجاد فضای سبز در دو طرف کمربندی باعث دید و منظری زیبا برای مشهد میشود. همچنین از توسعه بیرویه شهر و دستاندازی به منابع طبیعی دامنه جنوبی جلوگیری خواهد شد.
دبیر کل جمعیت سبز ایران با بیان اینکه یکی از مهمترین ضرورتهای اجرای طرح کمربندی جنوبی تقلیل آلودگی هوا است، اظهارکرد: با اجرای این پروژه با توجه به هوا خواهیم بود.کاهش ترافیک قطعا شاهد کاهش آلودگی هوا نیز خواهیم بود.
کمربندی جنوبی مشهد یکی از بزرگترین پروژههای شهرداری است که انتهای بولوار شهید برونسی را به اتوبان باغچه به طول حدود ۲۷ کیلومتر متصل میکند. این پروژه، شامل دو باند اصلی رفت و برگشت به عرض ٨/١٣ متر است.
