اشاره ساتوشی ناکاموتو بیش از حد به ایران نزدیک است

صفحه‌ای که بیش از حد به ایران نزدیک است
شاید مهم‌ترین نکته‌ای که در بررسی صفحه نخست روزنامه تایمز مورخ سوم ژانویه ۲۰۰۹ کمتر مورد توجه قرار گرفته، این باشد که بخش قابل توجهی از تیترهای اصلی آن به شکلی قابل تأمل با مهم‌ترین مواضع سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اعتقادی رهبران جمهوری اسلامی ایران ارتباط پیدا می‌کنند.
در همان روزی که ساتوشی ناکاموتو این شماره از تایمز را در بلاک جنسیس بیت‌کوین ثبت کرد، تیتر نخست روزنامه به بحران بانک‌ها و کمک مالی دولت به نظام بانکی اختصاص داشت؛ موضوعی که می‌توان آن را به نقد ساختار سرمایه‌داری مالی و بانکداری متمرکز مرتبط دانست.
در کنار آن، تیتر مهم دیگری به اعزام تانک‌ها و نیروهای اسرائیلی به غزه اختصاص داشت؛ موضوعی که مستقیماً با یکی از محوری‌ترین مواضع جمهوری اسلامی ایران، یعنی حمایت از مردم فلسطین و مخالفت با سیاست‌های اسرائیل ارتباط پیدا می‌کند.
همچنین یکی دیگر از تیترهای اصلی صفحه نخست درباره سلمان رشدی بود؛ شخصیتی که از زمان صدور فتوای تاریخی امام خمینی به یکی از شناخته‌شده‌ترین نمادهای منازعات فرهنگی و اعتقادی جهان معاصر تبدیل شده است.
اما شاید جالب‌تر از همه، خود تاریخ انتخاب‌شده باشد. سوم ژانویه ۲۰۰۹ مصادف با بیست‌ویکمین سالگرد پیام تاریخی امام خمینی به میخائیل گورباچف است؛ پیامی که در آن فروپاشی کمونیسم پیش‌بینی شد و بعدها به یکی از مشهورترین اسناد سیاسی قرن بیستم تبدیل گردید.
بدین ترتیب، در یک صفحه روزنامه و در یک تاریخ مشخص، موضوعاتی در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند که هر یک به نحوی با مهم‌ترین مواضع اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی ایران پیوند پیدا می‌کنند: نقد نظام‌های اقتصادی مسلط، مسئله فلسطین، موضوع سلمان رشدی و سالگرد پیام گورباچف.

نویسنده این مقاله ادعا نمی‌کند که چنین همزمانی‌ای الزاماً عمدی بوده یا ساتوشی ناکاموتو در انتخاب این صفحه و این تاریخ به همه این موضوعات توجه داشته است. اما پرسش اصلی اینجاست که اگر قرار بود فردی در آغاز پروژه بیت‌کوین صفحه‌ای از یک روزنامه را به‌عنوان یک پیام نمادین انتخاب کند، احتمال گرد آمدن این حجم از موضوعات مرتبط با ایران در یک صفحه تا چه اندازه می‌تواند صرفاً یک تصادف باشد؟
شاید همین پرسش، یکی از مهم‌ترین بخش‌های معمایی باشد که هنوز در نخستین پیام ساتوشی ناکاموتو بی‌پاسخ مانده است.

حتما ببینید

انتشار کتاب از تنگه هرمز تا تنگه بیت‌کوین توسط حمید رابعی

مقدمه: ازتنگه هرمز تا تنگه بیت‌کوینآیا ساتوشی ناکاموتو مسیر یک گذرگاه جدید قدرت اقتصادی را …

From the Strait of Hormuz to the Bitcoin Strait

Did Satoshi Nakamoto Design a New Strategic Passage of Economic Power? From the Strait of …

دیدگاهتان را بنویسید