مقایسه عملکرد ۱۰ دولت اخیر در مدیریت بازار ارز و حفظ ازرش پول ملی کشور نشان میدهد دولت ۹ بهترین عملکرد را داشته و دولت دوازدهم در عمر یکساله خود بدترین کارنامه را به جای گذاشته است.
بیشتر بخوانید
تاثیر سخنان روحانی در گرانی دوباره نرخ ارز+ نمودار
در عمر ۴ ساله دولت نهم یعنی از مرداد ۱۳۸۴ تا مرداد ۱۳۸۸ ارزش پول ملی ایران در مقابل دلار فقط ۱۱ درصد کاهش پیدا کرد و این دولت توانست بهترین عملکرد را در زمینه مدیریت بازار ارز به جای بگذارد. در مرداد ۱۳۸۴ هر دلار در بازار آزاد ۹۰۲ تومان بود که در مرداد ۱۳۸۸ به ۱۰۰۰ تومان رسید و این بازه ۴ساله درخشانترین دوره واحد پول ایران محسوب میشود.
دومین عملکرد مطلوب را دولت هشتم به جای گذاشت چراکه در فاصله مرداد ۱۳۸۰ تا مرداد ۱۳۸۴ ارزش پول ملی ایران فقط ۱۳ درصد تضعیف شد.
در سوی دیگر جدول مقایسهای عملکرد دولتها در حفظ ارزش پول ملی، دولت دوازدهم قرار دارد که در یک سال اول فعالیت خود، بدترین کارنامه را به جای گذاشته به طوری که در این دوره ارزش پول ملی ایران ۲۴۱ درصد کاهش پیدا کرده است.
در مرداد ۱۳۹۶ هر دلار آمریکا ۳۸۱۱ تومان بود اما در مرداد امسال به بالای ۱۳۰۰۰ تومان رسید تا تاریکترین دوره واحد پول ایران رقم بخورد. دولت دهم در ۴ سال فعالیت خود با کاهش ۲۱۸ درصدی ارزش پول ملی ایران، رتبه دوم را به دست آورد.
نرخ ارز همچنان در حال طی کردن مسیر صعودی چند روز اخیر خود است. به طوری که برای اولین بار در تاریخ اقتصادی ایران نرخ هر دلار امریکا از مرز ۱۴ هزار تومان و هر یورو از مرز ۱۶ هزار تومان نیز تجاوز کرد. دلایل متفاوتی از جمله جو روانی، افزایش تقاضا و برخی سیگنالهای منفی از سوی مسئولان عامل شرایط فعلی بازار عنوان میشود.
بیشتر بخوانید
«خودمختاری بانکها»؛ جنگ عیان علیه اقتدار جمهوری اسلامی
سخنان حسن روحانی در مجلس درباره خودداری دولت از تزریق ارز به بازار و همینطور سخنانی که رئیسکل جدید بانک مرکزی درباره ناتوانی در کنترل نقدینگی مطرح کرد، در اوج گرفتن دوباره نرخ ارز در بازار آزاد، تأثیرگذار بوده چراکه این پیام را بازار داد که دولت و بانک مرکزی برنامهای برای مهار قیمت دلار ندارند.
عبدالناصر همتی اتفاق بازار ارز را اگرچه محصول رشد نقدینگی و اصرار بر افزایش نقدینگی دانست اما با بیان این جمله که من حرکتی در جهت کاهش نقدینگی نمیبینم و تا زمانی که این روال ادامه داشته باشد بازار ارز به همین صورت خواهد بود اینطور در جامعه برداشت شد که ارادهای برای کنترل نقدینگی و حل مساله ارزی در کشور وجود ندارد.
بعد از بازتاب سخنان مهم ارزی رئیسکل بانک مرکزی در بازار ارز و البته سیگنال این بخش از سخنانش که ارادهای برای کنترل نقدینگی وجود ندارد، به بازار، جهت رشد قیمتی در طلا و ارز بار دیگر صعودی شد.
فعالان بازار معتقدند صحبتهای رئیسکل بانک مرکزی، سیگنالی مبنی بر احتمال بالقوه افزایش قیمت دلار از دیدگاه بازار ساز داشت تا مخاطب هوشمند بازاری، آن را سریعا به این برداشت برساند که قیمت دلار از دید بانک مرکزی بازهم افزایش مییابد.
همین نقطه نظرات و سیگنالهای منفی از سخنان ارزی همتی موجب شد تا او دیشب در یادداشتی اینستاگرامی به ارائه توضیحاتی درباره تقطیع و خلاصه پخش شدن این قسمت از سخنرانی اش در رسانهها بپردازد.
اما توضیحات همتی نتوانست، آثار برداشت مردم از سخنان اولیه او را جبران کند.
از سوی دیگر، رئیسجمهور هفته گذشته در مجلس گفت: دولت کار احتیاطی برای ماههای آینده و سالهای آینده انجام میدهد. این احتیاط دولت است که این کار را میکند و الا اگر بخواهیم ارز را مثل گذشته و مثل پارسال کنیم، اگر الآن به رئیس بانک مرکزی بگویم مثل شهریور پارسال عمل کن، شما بدانید در مدت دو هفته قیمت ارز کاهش مییابد به قیمت پارسال، اما به رئیس بانک مرکزی گفتم که حق استفاده از ذخایر بانک مرکزی را ندارید.
از سهشنبه هفته قبل که روحانی این سخنان را بیان کرد، قیمت دلار در بازار آزاد ۴۰۰۰ تومان بالا رفت.