ماجرا از جایی شروع شد که سایت مشرق وابسته به ارگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گزارشی تحت عنوان “پشت پرده تبلیغات برای خروج سیستماتیک پول از کشور/ انجمنهای ایرانی که حامی سایتهای رمزارز خارجی هستند” منتشر کرد که البته یک روز بعد از خروجی خود حذف کرد
متن این گزارش به این شرح است :
بازار رمزارزها از نبود قوانین مدون رنج میبرد و طی ماههای گذشته دستمایه تبلیغات اشخاص ایرانی اما در راستای خروج پول از کشور شده است.
رمزارزها طی سالهای اخیر به عنوان یکی از موضوعات مهم و یک پدیده غیرقابل انکار در حوزه اقتصادی جهان و کشورمان مطرح شده و طی ماههای اخیر نیز نهادهای مسئول از دولت، قوه قضائیه و مجلس تلاش کردهاند ساماندهی فعالیتها در این حوزه را پیگیری کنند.
همانطور که محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده، امکان نادیده گرفتن موضوع رمزارزها در اقتصاد کشورمان یا حذف این پدیده وجود ندارد، بلکه باید آن را مدیریت کنیم؛ اما بیتوجهی بانک مرکزی و سایر نهادهای دولتی برای رسیدگی به این موضوع، باعث بروز یک هرج و مرج در فضای خرید و فروش و مدیریت حوزه رمزارزها شده به گونهای که برای مردم مشخص نیست با چه اشخاص یا شرکتهای معتبری میتوانند همکاری کنند.
همانطور که کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی مطرح میکنند، با مدیریت صحیح این حوزه، علاوه بر اینکه میتوان تبعات ناشی از آن را به حداقل ممکن رساند، حتی میشود از این ظرفیت برای دور زدن تحریمها استفاده کرد.
خروج سرمایه از کشور توسط سایتهای خارجی
اما آنچه در شرایط فعلی اقتصادی کشور، یک هشدار فوری و جدی محسوب میشود، تلاش و تسهیل برای خروج ارز از کشور با سرمایهگذاری کاربران ایرانی در برخی سایتها و اصطلاحاً صرافیهای خارجی است که ضمن خروج گسترده پول، امکان سلب سریع و ساده اختیار برداشت و انتقال برای کاربران ایرانی را توسط شرکتهای مذکور فراهم میکند.
یکی از مشهورترین سایتها و شرکتهای فعال در زمینه خرید و فروش رمزارز در خارج از کشور که تبلیغات وسیعی برای آن در داخل کشور میشود، یک صرافی به نام کوینکس است. در معرفی CoinEx گفته شده که این سایت، یک صرافی ارز دیجیتال مستقر در هنگکنگ است.
نکته عجیب در خصوص این سایت آن است که تاکید میکند مزیت اصلیاش، همکاری با کاربران ایرانی است و تحریمهای ظالمانهای که همه بانکها و شرکتهای خارجی در مورد شهروندان ایرانی وضع میکنند را اجرا نمیکند و ایرانیان این امکان را دارند تا از خدمات اصطلاحاً صرافی مذکور، بدون محدودیت و بدون نگرانی از مسدود شدن حساب کاربری استفاده کنند.
جذب آسان بیگ دیتای شهروندان و جامعه اقتصادی ایران
بررسی جزییات کاربران فعال و مراجعهکننده به وبسایت کوینکس نشان میدهد تبلیغات مشکوک برخی اشخاص و مجموعههای ایرانی، تاثیرگذار بوده و بیش از ۶۰ درصد مراجعهکنندگان آن ایرانی هستند.
در حالی که ادعا میشود این سایت، مورد وثوق و دارای کاربران انبوه بینالمللی است اما درصد مراجعهکنندگان ایرانی به آن نشان میدهد ظاهراً فقط برای جذب سرمایههای ایرانی فعالیت میکند.

سرازیر شدن کاربران ایرانی به این سایت باعث شده تا رتبه آن در میان سایتهای ایرانی ۲ رقمی باشد.
ضمناً به علت استفاده برخی شهروندان ایرانی از فیلترشکن، آی پی آنها آمریکا و کانادا دیده میشود که همین موضوع میتواند درمجموع، درصد حضور اتباع کشورمان در این اصطلاحاً صرافی را بالاتر ببرد.
این سایت با هویت مشکوک هنگکنگی در حالی به شدت در حال تبلیغ در ایران و به زبان فارسی است که مخفی بودن مالکیت دامنه آن در چارچوب یک شرکت آمریکایی به ابهامات بیشتر این صرافی افزوده است.
این شبه صرافی خارجی در حالی به راحتی ایرانیان را تشویق به خروج دارایی از کشور و انتقال به این سایت میکند که در مراحل بعدی، برای احراز هویت کاربران ایرانی، از آنها تصویری از گذرنامهشان را میخواهد و از آنهایی که گذرنامه ندارند، برخی دیگر از مدارک – حتی ترجمه گواهینامه به زبان انگلیسی- پذیرفته میشود.
چنین شروط سادهای که باعث خوشحالی و ترغیب برخی شهروندان به ثبتنام و تشکیل کیف پول و انتقال ارزهای دیجیتال به این مجموعه میشود، درنهایت به تشکیل یک بیگ دیتای بزرگ برای یک مجموعه خارج از ایران شده که تبعات امنیتی و اقتصادی آن، باید مورد بررسی و پیگرد سریع نهادهای مسئول قرار بگیرد.
طبیعتاً در حالی که هیچ کدام از بانکها و مؤسسات مالی بینالمللی، به دلیل فشارها و تحریمهای ظالمانه آمریکا حاضر به همکاری و کمک به شهروندان ایرانی برای افتتاح حساب و انتقال پول حتی با حضور مستقیم در شعب بانکی و صرافیها نیستند، چگونه ممکن است یک سایت که خود را معتبر و بینالمللی میداند چنین قوانین سادهای را برای ورود پول به کار بگیرد و ترسی از تحریمهای آمریکا برای جریمه و تعطیلی نداشته باشد آنهم در کشوری که مراودات فراوانی با ایالات متحده دارد!؟
مبلغان بیسروصدای خروج ارز از کشور چه کسانی هستند؟
اما در کنار موارد فوق، این سؤال مهم مطرح است که چگونه ممکن است بخش قابل توجهی از شهروندان ایرانی، پولهای خود را به صرافیهای خارجی منتقل کنند؟ پاسخ را باید در حمایتها و تبلیغات برخی اشخاص و انجمنهای ایرانی که تلاش دارند خود را حرفهای و معتبر نشان دهند، جستجو کرد.
از جمله گزینههای مهم تبلیغاتی برای جذب کاربر به صرافیهای خارجی، مجموعهای به نام انجمن بلاکچین ایران است که بنا بر اعلام سایت این مجموعه، مجوز فعالیت خود را ۲ سال قبل از وزارت کشور دریافت کرده است تا به عنوان یک سازمان مردمنهاد و انجمنی علمی فعالیت کند.
اتفاق قالب تاملی که تبلیغات و فعالیت چنین مجموعههای خصوصی را نیازمند نظارت دقیقتر میکند، فعالیت همزمان دو مجموعه اقتصادی و شخصی با این نهاد صنفی در یک آدرس مشابه است. طبق بررسیها، در حالی که انجمن فناوران زنجیره بلوک در آدرسی واقع در تهران محله اوقاف اعلام شده، شرکت دیگری به نام همگرا در همین آدرس قرار دارد که فعالیت و تبلیغات آن، کاملاً شائبه خروج ارز از کشور را تقویت میکند.

هر دو شرکت در پلاک و شماره واحد یکسان فعالیت میکنند
در وبسایت همگرا که متعلق به برخی مدیران انجمن مذکور است، صراحتاً به کاربران اعلام میشود که اگر پاسپورت و آدرس خارج از ایران نداشته و آشنایی کافی با ویپیان و ویپیاس برای اتصال به صرافیهای بینالمللی ندارند یا اگر نگران هستند که خرید از صرافیهای ایرانی باعث شود حسابشان در صرافیهای بینالمللی مسدود شود، این شرکت اقدامات مذکور را انجام میدهد که به معنای کمک به شهروندان ایرانی و سهولت برای خروج دارایی و ارزهایشان از کشور است.
نکته مهم دیگر آن است که در صفحه اول این انجمن، تبلیغ بزرگی از یک وبسایت خارجی دیده میشود که به نام «حامی» این انجمن معرفی شده است. این حامی مشکوک، وبسایتی به نام Citex است که با کلیک روی این نام، وبسایتی به نام citexcoin باز میشود که این وبسایت نیز قبلاً در حوزه خرید و فروش ارزهای دیجیتال فعال بوده و عمده فعالیت خود را به زبان عربی تبلیغ میکند و شواهدی از اینکه علاقهمند یا در حال فعالیت طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد دیده نمیشود و به نظر میرسد این وبسایت نیز مکمل کوینکس در خروج پول از کشورمان است.

با توجه به اینکه بازار رمزارزها از ابتدای ورود به بازارهای مالی، از نبود قوانین مدون در این بخش رنج میبرد اما طی ماههای گذشته دستمایه تبلیغات اشخاص ایرانی اما در راستای خروج پول از کشور شده است و عدهای تنها با قصد سودجویی از این آشفتهبازار رمزارزها، در حال تلاش برای حذف یا تضعیف فعالان ایرانی این بازار هستند.
ضمن آنکه درج هنرمندانه نام سایت کوینکس با پسوند کوچک آی آر، باعث شده انجمن مذکور ضمن استفاده تبلیغاتی از یک سایت که برای فروش قرار داده شده به عنوان حامی خود، از زیر بار تبعات حمایت از یکشبه صرافی فرار کند.
به دلیل نگرانیها و تبعاتی که تداوم حمایت و همکاری برخی از انجمنها و تشکلهای ایرانی از این مجموعههای خارجی به وجود میآورد، تداوم این روند و تعیین معیارها و مبناهای خودساخته خوب و بد با کمک برخی اینفلوئنسرهای این حوزه موجب خواهد شد در آینده نزدیک درصد حضور کاربران ایرانی در شبه صرافیهای خارجی بیش از داخلیها باشد و آنگاه، اتفاقات تلخ اجتماعی و اقتصادی، قریبالوقوع میشود.
البته این دغدغه برخورد قاطع و سریع با مبلغان خروج از کشور، باید در کنار ساماندهی و نظارت درست روی سایتها و صرافیهای داخلی دنبال شود و بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باید توضیح دهند که در طول سالهای اخیر درباره سایتهایی که رسماً از طریق درگاههای پرداخت ایرانی فعالیت میکنند چه نظارتی انجام دادهاند. این ساماندهی باعث میشود تا هم گردش مالی شفاف شود و هم بحث صیانت از داراییهای مردم به نحو مطلوب انجام گیرد.
طبیعتاً برخورد سلبی با این حوزه و ممنوع کردن فعالیت مجموعههای ایرانی که علاقهمند به ساماندهی و قبول نظارت هستند در قالب تفسیرهای شخصی و غرضورزانه، منجر به توسعه فعالیت زیرزمینی و اصطلاحاً سیاه در کشور خواهد شد که سود نهایی آن را همان سایتهای گمنام و مشکوک خارجی میبرند.منبع: مشرق نیوز
بلافاصله پس از این گزارش انجمن بلاکچین ایران طی اطلاعیه ای به اتهامات سایت مشرق پاسخ داد که متن کامل این اطلاعیه به شرح زیر است :
بسمه تعالی
اطلاعیه انجمن بلاکچین در مورد اتهام حمایت انجمن از خروج ارز از کشور،
اخیرا مطلبی در تعدادی از رسانه ها منتشر شده است که انجمن را متهم به حمایت از سایتهای رمز ارز خارجی کرده است.
این مطلب تحت عنوان “ پشت پرده تبلیغات برای خروج سیستماتیک پول از کشور/ انجمنهای ایرانی که حامی سایتهای رمزارز خارجی هستند” به روشنی از این انجمن نام برده است و انجمن را متهم به تبلیغات برای خروج سیستماتیک پول از کشور و حمایت از سایتهای رمزارز خارجی کرده است که ادعایی صد در صد کذب است.
پاسخ انجمن به این مطلب از این قرار است:
- ثبت چند شرکت و شخصیت حقوقی در یک محل، منع قانونی ندارد، امکان ثبت یک میز برای برای محل ثبتی یک شرکت یا شخصیت حقوق هم فراهم است، لذا انجمن کار خلاف قانونی برای ثبت مشترک در یک محل با شرکتهای دیگر مرتکب نشده است.
- طبیعتا انجمن مسئولیتی در مورد وب سایت همسایگان خود ندارد! اینکه وب سایت شرکت همگرا و درج مطالبی در آن به انجمن نسبت داده شده است، چون این شرکت همسایه انجمن، است ادعایی به غایت اشتباه است.
- حامیان انجمن با پرداخت مبلغی در سال در لیست حامیان قرار گرفته اند. البته این لیست مدتی است که به روز رسانی نشده است و باید به روز شود. دو سایت صرافی کوینکس آی آر و سیتکس از حامیان این انجمن بوده اند و در هزینه ها به صورت داوطلبانه به انجمن کمک کرده اند و طبیعتا انجمن مسئول مطالب منتشر شده در سایت حامیان خود نیست. هر چند این حامیان نیز کار خلافی انجام نداده اند و اگر انجام بدهند از لیست حامیان انجمن حذف می شوند.
- سایت کوینکس آی آر یک صرافی رمزارز ایرانی قدیمی است که بیش از دو سال است که فعالیت ندارد و هیچ ربطی به سایت کوینکس دات کام ندارد، این تفاوت در آدرس سایت و لوگو و حافظه تاریخی فعالان این حوزه ضبط است.
- شرکت سیتکس حمایت زیادی از انجمن کرده اند و در برخی جلسات دورهمی نصف یا تمامی هزینه های دورهمی را پرداخت کرده اند و لذا در لیست حامیان انجمن قرار گرفته اند.
- خروج ارز از کشور در شرایط تحریمی به هیچ وجه مورد تایید انجمن نبوده و نیست و انجمن بارها در این زمینه موضع گیری کرده است و برای یک انجمن غیر انتفاعی و ملی، منافع کشور همواره در اولویت است.
- سایت کوینکس دات کام هیچ ارتباطی با انجمن ندارد و انجمن بارها در مورد عدم نگهداری رمزارز در همه صرافی های داخلی و به خصوص صرافی های خارجی هشدار داده است. و در مورد سایت کوینکس دات کام هم که متاسفانه اخیرا به شدت مورد اقبال بسیاری از کاربران ایرانی قرار گرفته است هشدار داده و می دهیم.
در کل ادعای این خبر تحت عنوان تبلیغ خروج سیستماتیک پول از کشور توسط انجمن و حمایت این انجمن از سایتهای رمزارز خارجی، به مانند ادعای معروف “خسن و خسین سه دختر مغاویه اند” به غایت اشتباه و ناصحیح و دور از واقعیت است. و البته با توجه به فعالیت های اخیر انجمن در معرفی لیست هشدار پروژه های فریب و باز کردن مشت فریبکاران این رفتارهای رسانه ای پوشالی چندان دور از انتظار نیست و این هجمه ها نشان می دهد که مسیر را درست آمده ایم.
انجمن بلاکچین یک سازمان مردم نهاد و غیر انتفاعی و علمی و در سطح ملی است که در راستای ماموریت خود که همانا شناسایی و ترویج و تنقیح این فناوری در سطح کشور است به فعالیت خود برای حمایت از فعالین این صنعت و باز کردن مشت فریبکاران ادامه می دهد.
محمد شرقی
مدیر عامل
همچنین سپر محمدی رئیس هیات مدیره این انجمن در مصاحبه با ایسنا در این خصوص اظهاراتی داشت که مشروح مصاحبه به شرح زیر است:
واکنش انجمن بلاکچین به نامه تعلیق شدنش
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران در واکنش به نامه وزارت کشور مبنی بر توقف فعالیت این انجمن گفت: این انجمن تاکنون ۳۶ پروژه که دارای ریسک بالایی بودهاند در لیست هشدار خود اطلاعرسانی کرده است تا موجب پیشگیری از حیف و میل اموال عمومی شود و تعلیق فعالیتهای انجمن موجب ناامیدی افرادی که شرافتمندانه در حال تلاش بودهاند خواهد شد.
به گزارش ایسنا، در هفتهای که گذشت خبر تعلیق انجمن بلاکچین و توقف فعالیتهای این انجمن به دستور وزارت کشور منتشر شد. در بخشی از نامه دستور توقف فعالیت این انجمن کنوشته شده: «با عنایت به گزارشهای واصله مبنی بر اقدامات مغایر با اساسنامه و خلاف تعهدات آن انجمن و لزوم رسیدگی و بررسی گزارشهای واصله تا حصول نتیجه و تصمیمگیری نهایی در خصوص آن انجمن، مقتضی است از تاریخ ابلاغ این تذکر تا اطلاع ثانوی فعالیتهای آن انجمن به طور کامل متوقف شود».

در این راستا سپهر محمدی -رئیس هیات مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک (بلاکچین)- در واکنش به نامهای با محتوای این دستور، در بیانیهای اظهار کرد: هنوز رسما نامهای به دبیرخانه انجمن واصل نشده است اما از شمایل نامه مشخص است که نامه صحیح و درست باشد؛ لذا بلافاصله پس از رویت نامه، کلیه فعالیتهای انجمن متوقف شده و هیچ خبر و بیانیه جدیدی در کانالهای خروجی و سایت انجمن قرار و هیچ تغییری در محتواهای قبلی انجام نمیگیرد.
وی ادامه داد: به همه اعضای محترم انجمن اطمینان میدهم که هیات مدیره و انجمن حسب بالاترین فهمی که از قوانین کشور دارند هیچ کار خلاف قانونی انجام ندادهاند و البته این حق وزارت کشور است که از انجمن در حوزه فعالیتهای خود تفتیش کند. از نامه مشخص است که لیست هشدار در کانون چالشها قرار دارد و هوش بالایی نمیخواهد که بفهمیم این نتیجه آبی است که انجمن در خوابگه مورچگان ریخته است. طبق قانون سازمانهای مردمنهاد، بازوی مدعیالعموم برای صیانت از حقوق عامه در حوزه تخصصی خود هستند.
محمدی خاطرنشان کرد: انجمن با افتخار تا این لحظه ۳۶ پروژه که دارای ریسک بالایی بودهاند در لیست هشدار خود در سایت اطلاعرسانی کرده است تا موجب پیشگیری از حیف و میل اموال عمومی شود. در چند مورد هم مثل پروژه BRG مقام قضائی با آنها برخورد کرده است. هیات مدیره، طبیعتا اسناد خود را در اسرع وقت به وزارت کشور تقدیم خواهد کرد، اما تعلیق فعالیتهای انجمن قاعدتا موجب ناامیدی افرادی که شرافتمندانه در حال تلاش بودند و شادی کسانی که قصد حیف و میل اموال عمومی را داشتند خواهد شد و مسئولیت این موضوع به عهده وزارت کشور است.
مینا مهرنوش در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فعالین حوزه بلاکچین در انجمن بلاچین گرد هم آمدند تا از تکنولوژی بلاکچین استفاده کنند، گفت: آینده دنیا، در حوزه تکنولوژی بلاکچین تعریف شده است. خیلی از رخدادها در حوزه نشر اطلاعات و داده که به نظر غیر ممکن است، در این حوزه امکان پذیر شده است.
وی ادامه داد: در کشور ما نیز پس از فاجعه سقوط شاخص بورس در سال گذشته، توجه مردم به سمت بازار ارز دیجیتال که در حوزه بلاکچین است، جلب شد.
وی افزود: با توجه به این رغبتی جاده شده نیاز به یک نهاد رگولاتور داشتیم و داریم که متأسفانه نه دولت و نه مجلس شورای اسلامی اقدامی برای ایجاد این نهاد رگولاتوری انجام ندادند. مردم سرمایه خود را وارد بازار ارزهای دیجیتال کردند، اما در صرافیهای غیرمجاز گرفتار کلاه برداری شدند. در چنین شرایطی و در حالی که نهادهای سیاست گذار گرفتار انفعال بودند، انجمن بلاکچین اقدام به انتشار یک فهرست از صرافیهای غیرمجاز رمز ارز کرد که تعدادی هم دستگیر شدند که از جمله آنها میتوان به صرافی BRG اشاره کرد.
مهرنوش ادامه داد: برخی افراد و صرافیهایی که به دلیل دستگیری مدیر صرافی مذکور، منافع شأن به خطر افتاده بود و مافیای این حوزه هستند، مشکلاتی را در بخشهای مختلف ایجاد کردند که انجمن بلاکچین چندین مرتبه درباره آن هشدار داد.
این فعال حوزه اقتصاد دیجیتال با اشاره به اقدام تازه وزارت کشور در تعلیق فعالیت انجمن بلاک چین تاکید کرد: واقعاً متأسفم برای دولتی که کارنامه درخشانی در حوزه بورس نداشته است و هیچ اقدام مفیدی هم در زمینه ساماندهی بازار رمزارزها و بلاکچین نداشته است و زمانی که یک نهاد اقدام به راهنمایی و ایجاد آگاهی برای مردم میکند، فعالیت آن را متوقف میکند. بهتر بود اگر مشکلی هم وجود داشت، در محیط انجمن ابتدا تفهیم شود نه اینکه با تهمت و برخورد نامناسب با اعضای این انجمن برخورد شده و سپس اجازه بازگشت به کار داده شود؛ در حالی که به اعتبار این انجمن آسیب خورده است.
وی تصریح کرد: متأسفم برای دولتی که خود را علاقمند به دموکراسی میداند و تاکید میکند که به نهادهای خصوصی و مردمی اعتماد دارد و خود را مخالف فیلترینگ میداند، اما رفتارشان دقیقاً فیلتر کردن است و آسیب به انجمنها و تشکلها است؛ این رفتار با انجمن بلاکچین موجب میشود که سایر تشکلها و انجمنها اقدام به آگاهی رسانی به مردم نکنند. با وجود اینکه وظیفه وزارت ارتباطات است که به حوزه بلاکچین رسیدگی کند، اما در شب انتخابات وزارت کشور اعلام میکند که انجمن بلاکچین را به رسمیت نمیشناسد و نهادی برای روشنگری مردم وجود نداشته باشد تا دیتای صحیح و مناسبی در اختیار مردم قرار بگیرد و بتوانند به طور مناسبی در این حوزه فعالیت کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، معاون اجتماعی وزارت کشور ۲۵ خرداد ماه در نامهای خطاب به هیأت مدیره انجمن بلاک چین از تعلیق فعالیت این انجمن خبر داد. در این نامه آمده است: «با عنایت به گزارشهای واصله مبنی بر اقدامات مغایر با اساسنامه و خلاف تعهدات آن انجمن و لزوم رسیدگی و بررسی گزارشهای واصله تا حصول نتیجه و تصمیمگیری نهایی در خصوص آن انجمن، مقتضی است از تاریخ ابلاغ این تذکر تا اطلاع ثانوی فعالیتهای آن انجمن به طور کامل متوقف شود».
این انجمن فعالیت خود را در سال ۹۶ به عنوان یک سازمان مردمنهاد در راستای ترویج فناوری بلاکچین آغاز کرده است. این انجمن در نهایت در تاریخ ۹۸/۴/۲۴ با نام انجمن فناوران زنجیره بلوک در اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری به عنوان سازمان مردمنهاد و انجمنی علمی و غیر انتفاعی به شماره ثبت ۴۷۷۰۰ و شناسه ملی ۱۴۰۰۸۴۷۰۶۷۰ به ثبت رسید و برای اطلاع عموم آگهی شد.»
برخی از استارت آپهایی که در لیست هشدار انجمن بلاکچین بودند نیز بیانیه هایی منتشر کردند از جمله صرافی اکسکوینو که متن اطلاعیه این صرافی هم به شرح زیر است :
بسمه تعالی
«فردی که خوابیده را میتوان بیدار کرد اما فردی که خود را به خواب زده خیر!»
متاسفانه انجمن غیر علمی بلاک چین بر ادعاهای کذب و تهمتهای مکرر خود در خصوص اکسکوینو که اهداف آن امروز برای ما واضح است تاکید نمود لذا اکسکوینو مواردی را در این خصوص بیان میدارد.
هنوز افراد زیادی داخل کشور هستند که از موضوع رمز ارز، سازوکارهای مرتبط با آن و فرصتها و ریسکهای مربوط به آن آگاهی کافی ندارند.
این موضوع فرصت را برای برخی افراد فراهم نموده تا از این ناآگاهی سوءاستفاده نموده و منافع شخصی خود را به انحاء مختلف دنبال نمایند. در یکی از این تلاشها چندتن از دارندگان کسب و کار رمز ارز یک NGO تأسیس نموده و با اخذ مجوز فعالیت NGO از وزارت کشور که یک روال اداری برای تمام NGO ها است، چنین وانمود میکنند که متولی امر رمز ارز در ایران و مسئول نظارت بر کسبوکارهای فعال در این عرصه هستند.
NGO مذکور که اعضایش ید طولایی در فعالیتهای رمز ارز دارند و منافع تجاری آنها کافی است تا هراز گاهی لیست هشدار منتشر کنند و بدون هیچ گونه استاندارد شفافی محصولاتی را که بعضاً تهدیدی برای بازار خود تلقی میکنند در این فهرستها بگنجانند.
درحالی که به استناد قوانین و آییننامههای رسمی کشور هرگز چنین حقی به یک سازمان مردمنهاد ارائه نشده و اختیاری نیز توسط هیچ یک از نهادهای نظارتی به این شرکت خصوصی تفویض نشده است.
با توجه به این موارد نظرات این انجمن خاص هیچ تاثیر و اهمیتی در ادامه راه ما نخواهد داشت و اکسکوینو تلاش کرده در مواردی که قوانین به وضوح به آن اشاره دارد در چارچوب قوانین عمل کند!
اکسکوینو تلاش کرد علی رغم اقدام غیرحرفهای و غیرمرتبط انجمن با شرح وظایف مجوز اخذ شده و ایجاد لیست خوبها و بدها با اهداف پنهان و مطرح کردن حواشی در رسانهها قبل از هر گونه رفع ابهام یا اطلاعرسانی برخوردی عاقلانه و همدلانه انجام دهد.
بر همین اساس، هر چند متاسفانه سازمان ناظر و متولی در کشور وجود ندارد لکن با توجه به جایگاه صنفی سازمان نصر در نامهای به این سازمان که نهادی صنفی است و تا حدی حیطه مسئولیت آن در این حوزه قابل قبول است تقاضا کردیم جلسهای جهت ابهامزدایی تشکیل شود و در این جلسه نیز سعی کردیم نسبت به اتهامزنیهای انجمن فقط روشنگری نماییم.
سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران پس از برگزاری این جلسه، توضیحات، موارد مطروحه و داخلی بودن پوینت را درک کرد و مشخص شد بسیاری از موارد جوسازی بوده است و در همین راستا نیز بیانیهای صادر کرد.
اما ذکر چند نکته در مورد انجمن بلاک چین قابل تامل است:
- این انجمن ادعای علمی بودن دارد! ولی جالب است محل اخذ مجوز آن وزارت کشور بوده در حالی که انجمنهای علمی الزاما باید مجوز خود را از وزارت علوم و یا بهداشت اخذ نمایند.
- نکته دیگر اینکه کدام نهاد یا سازمان به این انجمن مجوز تعیین تکلیف برای سایر کسب وکارها را ارائه کرده و یا بر اساس چه ضابطه قانونی و مجوزی به خود اجازه میدهد در مورد دیگر فعالان حوزه رمز ارز اظهار نظر و رتبهبندی کند و لیست خوبها و بدها منتشر کند.
- متاسفانه نوع تحلیل و اصرار به برخی ادبیات سطح پایین از ضعف سواد فنی و تکنولوژیکی این انجمن انحصارگر خبر میدهد.
هر کسی فعال در حوزه کریپتو باشد اگر حتی اندکی بهره از سواد علمی داشته باشد میداند توکنهای بیس در شبکه اتریم قابلیت ماین و استخراج ندارند! و حتی کارمزد توکنهای اصلی روی شبکه اتریوم هم بر اساس اتریوم پرداخت میشود! چگونه مدیران این انجمن مدعی هستند ۸۰۰۰ نفراکسکوین استخراج کردهاند! و چگونه برای کمتر از ۳۰۰ تراکنش ۸۰۰۰ استخراج رخ داده است؛ اگر خود به این مسائل آشنا نیستید آیا مشاوران فنی ندارید؟ چگونه ما خود این موارد را نمیدانیم.
خوب است انجمن بلاک چین مستندات خود را همچون مستندات فنی که ما منتشر کردیم نمایش دهد!
چطور ممکن است انجمنی اسم خود را در حوزه بلاک چین مطرح کند و مدعی لیست پر خطر باشد ولی خود بدیهیات توکنها را نداند در حالی که امروزه دیگر ساخت یک توکن کار چنان پیچیدهای نیست!
اصرار به جذب سرمایه و تحریک کاربران اکسکوینو توهین به کاربرانی است که در این سیستم فعال بوده و خود شاهدند اکسکوینهای دریافتی همچون پوینت داخل سیستم تعلق گرفته است و هر لحظه که خواستند به دارایی دیگر تبدیل کردهاند! عدم فهم جذب نشدن سرمایه با تراکنشهای بسیار محدود با مستندات فنی بسیار تعجب برانگیز است.
اکسکوینو در چندین بیانیه پست و توییت به وضوح و شفافیت کامل دو مطلب را توضیح داد:
بخش توسعه فنی از بخش کسبوکار اکسکوین دو مقوله جدا است و ارزشگذاری پاداش اکسکوین در سامانه داخلی هیچ منعی ندارد و خود سامانه موظف به تهیه برنامه مالی آن برای کاربران خود مانند دیگر پلتفرمهای کسبوکار است.
البته این حد از جرات یک انجمن برای ورود به حوزه کسبوکارها بسیار عجیب است!
نکته جالبتر در بیانیه قبلی اصرار انجمن در استناد به هک شدن سامانههای رژیم صهیونیستی توسط باج افزارهای ناشناس به ناامنی والتهای اکسکینو است! و جالب هست حتی رسانههای رژیم صهیونیستی و آمریکایی هم چنین ادعایی مطرح نکرده و تنها اعلام کردهاند رد بیت کوینهای گرفته شده به والتهای ما رسید!
هرچند این موضوع هم ارتباطی به اکسکوینو نداشت و ما از این امر اطلاعی نداریم. از آنجایی که بیت کوینها میتواند وارد هر پلتفرمی شوند بنابراین منشا آنها ارتباطی به ما نداشت ولی چطور این نشاندهنده ناامنی است اکسکوینو هیچگاه نفهمید و این از عجایب روزگار است.
«گنه کرد در بلخ آهنگری به شوشتر زدند گردن مسگری»
اکسکینو حق خود میداند نسبت به اتهامات و تلاشها برای آسیب زدن به اعتبار خود توسط یک انجمن غیر موظف و بدون مجوز، شکایت قانونی کند و البته پیگیریهای قانونی نیز انجام و مراجع ذیربط در مراحل رسیدگی به تخلفات این مجموعه غیر مسئول و انحصار گرا هستند و امیدواریم به زودی با این رفتار غیر قانونی برخورد شود.
سخنی با کاربران
آینده از آن فعالان بازار رمز ارز است. آنهایی که با تکیه بر دانش، اتکا به شفافیت فنی و صادقانه در این عرصه فعالیت میکنند. عرصهای که آینده مبادلات مالی جهان را رقم خواهد زد.
محصولات ما با شفافیت فنی کامل و جزئیات روشنی در رسانهها منتشر شده است و به کاربران توصیه میگردد به فهرستهای منتشره برخی شرکتها برای حذف رقبا اعتنا نکرده و در صورت صدور چنین فهرستهایی استانداردهایی که منجر به صدور آن فهرستها شده و همچنین مجوز مراجع نظارتی را از صادرکنندگان این فهرستها طلب نمایند.
اکسکوینو به منظور رفع ابهامات و اتهامات وارده اخیر از سوی برخی افراد در فضای مجازی، نشستی در کمیسیون فین تک سازمان نظام صنفی رایانهای (نصر) استان تهران در مورخه ۲۳/۰۳/۱۴۰۰ با حضور مدیران اکسکوینو و نمایندگانی از انجمن بلاک چین، با هدف گفتگو و تبادل نظر و رفع ابهامات برگزار کرد.
در این جلسه و در فضای علمی و تعاملی سعی شد تا به صورت مستدل به سوالات و ابهامات مطروحه توسط تیم فنی و اجرایی اکسکوینو پاسخ داده شود و تا حد المقدور ابهامات برطرف گردد .
همانطور که بارها گفته شده است، از لحاظ ماهیت فنی، خود اکسکوین یک توکن بر پایه اتریوم با یک قرارداد هوشمند (Smart Contract) مشخص به عنوان یک پروژه تحقیقاتی اجرایی شد و باتوجه به قوانین کشور و رعایت مصالح عمومی هیچگاه عرضه عمومی نشد. بعد از بررسیها، تیم اجرایی تصمیم گرفت بدون عرضه عمومی و داشتن پلن مالی و کسب و کار، از این توکن تنها به عنوان ابزار پاداش داخل سیستم بهرهگیری کند.
هرچند اکسکوینو میپذیرد تیم مارکتینگ این مجموعه برای ایجاد جذابیت در جشنوارهها ممکن است از الفاظی استفاده کرده باشد که موجب ابهامات و سوءتفاهمات موجود شده باشد؛ اما هم اکسکوینو و هم کاربران به خوبی آگاهند که اکسکوین به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفت و کاربران میتوانند آن را به دیگر داراییها تبدیل کنند.
در جشنواره های مارکتینگ، پاداشها به شکل اکسکوین بود و هزینه های خرید آن از درآمد کارمزدها به خود کاربران بازگشت داده شد تا برای آنها جذابیت ایجاد شود. بنابراین، هیچگونه جذب سرمایهای با اکسکوین رخ نداده و این امر کاملا شفاف است.
در مورد ابهام مطروحه مربوط به سپیدنامه یا وایت پیپر به عنوان یک برنامه مالی و توضیحات کسب وکار نیز اعلام میدارد زمانی وایت پیپر در دسترس قرار میگیرد که توکن یا رمز ارز قرار است عرضه عمومی شود و چون این اتفاق از ابتدا قرار نبود توسط اکسکوینو صورت بگیرد، بنابراین اکسکوین در جایی عرضه نشد یا در لیست هیچ صرافی خارجی یا داخلی قرار نگرفت. پس لزومی برای ارائه وایتپیپر نبود و در حد یک پوینت داخل سیستم استفاده گردید.
بر اساس مستنداتی که قبلا منتشر شده، نقل و انتقالات در شبکه اصلی اتریوم در یک بازه حدودا ۱۰ ماهه، بسیار جزیی بوده (حدود ۳۰۰ تراکنش) و این موضوع، خود گواه این مطلب است.
مجددا تاکید میشود در اهداف تولید توکن اکسکوین جذب سرمایه یا عرضه عمومی مد نظر نبوده و نیست و تمامی کاربران به این امر آگاه هستند و هر زمانی که تمایل داشته باشند، میتوانند اکسکوینهایی را که به صورت پاداش دریافت کردهاند، به دیگر داراییهای داخل سیستم تبدیل کنند و تمام اطلاع رسانیها نیز گواه این امر است.
در مورد دیگر مباحث مطروحه نیز ذکر این نکته ضروری است که تمام پاداشها و جوایز، جزئی بوده و به صورت کشبک از درآمدها حاصل شده است. این موضوع دقیقا مانند پاداشهای تمام پلتفرمهای آنلاین در چارچوب جشنوارهها یا مسابقات به کاربران اهدا شده است.
همچنین جهت حفظ منافع کاربران و مانند سایر امتیازات آنهادر سیستم اکسکونیو، برای اکسکوین ارزشی ثابت درنظر گرفته شد و هرگز امکان ارزشگذاری متغیر برای آن وجود نداشت.
اکسکوینو بازهم تاکید دارد که با توجه به اینکه کوینها و توکنها جهت عرضه عمومی و جذب سرمایه ایجاد میشوند، بنابراین ارایه سپیدنامه قطعا الزامی است تا خریداران و سرمایهگذاران از اهداف انتشار توکن مطلع شوند، اما در مورد توکن اکسکوین در سامانه اکسکوینو، طرح کسب و کار آن بر اساس انتشار عمومی استوار نبوده است، بنابراین تنها در حد یک امتیاز داخلی به صورت هدایا در اختیار کاربران قرار میگیرد.
به همین دلیل برای ارایه وایتپیپر الزامی دیده نشد و حتی برای جلوگیری از هرگونه ابهام عرضه یک توکن در کشور، سپیدنامه ای منتشر نگردید.
اکسکوینو می تواند برای رفع ابهامات در صورتی که قوانین موضوعه کشور و عرفی در ساختار رمز ارزها اجازه دهد وایت پپیر خود را منتشر نماید اما معتقد است وقتی هدف، جذب سرمایه و عرضه عمومی نبوده، این کار ضروری نیست .
امید است همه فعالان عرصه رمز ارز خصوصا افرادی که از جهت تخصص، داعیهای دارند در راستای کسب منافع جمعی گام بردارند و از تخریب و اتهامزنی، بدون بررسی جامع پرهیز کنند.
اکسکوینو همواره در آگاهسازی و روشنگری کاربران کوشا بوده تا در جهت حفظ منافعشان گام بردارد و از هرگونه رقابت ناسالم پرهیز میکند.